Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari

Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 29/08/2023, 09:00

Comisia pentru Concurenţă din Elveţia a anunţat că este în plin proces de examinare a achiziţionării Credit Suisse de către UBS care a anunțat că se pregătește să afișeze rezultatele în această săptămână, în timp ce investitorii și angajații așteaptă cu nerăbdare indicii despre cum se descurcă cea mai mare bancă din Elveția după ce și-a „înghițit” rivalul din piață.

În urmă cu câteva luni, guvernul elveţian, banca centrală şi autoritatea de reglementare financiară au colaborat rapid pentru a stabili un acord de salvare pentru Credit Suisse, conducând astfel la fuziunea celor mai mari două bănci din ţară.

Vicedirectorul comisiei a confirmat că „Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS şi că va furniza rezultatele acestei analize.

UBS anunță urmează să publice joi dimineață declarația de venituri pentru al doilea trimestru, primele rezultate prezentate de la megafuziunea care a zguduit scena bancară elvețiană în martie anul trecut, potrivit Barrons.com

O atenție deosebită va fi acordată planurilor de concediere și soartei diviziei elvețiene a Credit Suisse, care au fost în centrul unor zvonuri învolburate în ultimele luni.

UBS a indicat deja că rezultatele ar trebui să includă un câștig contabil excepțional de aproape 35 de miliarde de dolari, datorat diferenței dintre prețul de achiziție și activele nete recunoscute ale Credit Suisse.

Credit Suisse, care acum operează sub umbrela UBS, a înregistrat o pierdere semnificativă de 3,5 miliarde de franci elveţieni în al doilea trimestru al anului 2023, conform unei surse din interiorul băncii citată într-un articol publicat de Sonntagszeitung.

În data de 11 iunie, UBS a anunţat oficial finalizarea preluării Credit Suisse, o acţiune care a fost facilitată de guvernul Elveţiei într-o mişcare de urgenţă. Această preluare în valoare de 3,2 miliarde de dolari a fost rezultatul unui weekend agitat în luna martie, când îngrijorările legate de pierderile semnificative ale Credit Suisse au creat temeri privind destabilizarea sistemului bancar, ceea ce a condus la implicarea esenţială a autorităţilor de reglementare elveţiene.

Pentru a face tranzacţia mai atractivă, guvernul elveţian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni (10 miliarde de dolari), după ce UBS a preluat iniţial primele 5 miliarde de franci elveţieni în cadrul tranzacţiei. Această mişcare a fost justificată prin faptul că Credit Suisse a adus cu sine un portofoliu care nu se potrivea complet cu profilul de afaceri şi riscurile asumate de UBS.

Această preluare, care vine în urma mai multor scandaluri şi a unor ani de scădere a valorii acţiunilor Credit Suisse, a stârnit controverse din cauza eliminării activelor în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari) deţinute de investitorii în obligaţiuni AT1 ai băncii.

UBS a recent anunţat finalizarea unui acord pentru protecţie împotriva pierderilor în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni (10,27 miliarde de dolari) şi a primit sprijin de lichiditate în valoare de 100 de miliarde de franci elveţieni din partea statului. Acest sprijin a fost stabilit de guvernul Elveţiei la momentul preluării Credit Suisse în luna martie, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer