Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari

Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 29/08/2023, 09:00

Comisia pentru Concurenţă din Elveţia a anunţat că este în plin proces de examinare a achiziţionării Credit Suisse de către UBS care a anunțat că se pregătește să afișeze rezultatele în această săptămână, în timp ce investitorii și angajații așteaptă cu nerăbdare indicii despre cum se descurcă cea mai mare bancă din Elveția după ce și-a „înghițit” rivalul din piață.

În urmă cu câteva luni, guvernul elveţian, banca centrală şi autoritatea de reglementare financiară au colaborat rapid pentru a stabili un acord de salvare pentru Credit Suisse, conducând astfel la fuziunea celor mai mari două bănci din ţară.

Vicedirectorul comisiei a confirmat că „Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS şi că va furniza rezultatele acestei analize.

UBS anunță urmează să publice joi dimineață declarația de venituri pentru al doilea trimestru, primele rezultate prezentate de la megafuziunea care a zguduit scena bancară elvețiană în martie anul trecut, potrivit Barrons.com

O atenție deosebită va fi acordată planurilor de concediere și soartei diviziei elvețiene a Credit Suisse, care au fost în centrul unor zvonuri învolburate în ultimele luni.

UBS a indicat deja că rezultatele ar trebui să includă un câștig contabil excepțional de aproape 35 de miliarde de dolari, datorat diferenței dintre prețul de achiziție și activele nete recunoscute ale Credit Suisse.

Credit Suisse, care acum operează sub umbrela UBS, a înregistrat o pierdere semnificativă de 3,5 miliarde de franci elveţieni în al doilea trimestru al anului 2023, conform unei surse din interiorul băncii citată într-un articol publicat de Sonntagszeitung.

În data de 11 iunie, UBS a anunţat oficial finalizarea preluării Credit Suisse, o acţiune care a fost facilitată de guvernul Elveţiei într-o mişcare de urgenţă. Această preluare în valoare de 3,2 miliarde de dolari a fost rezultatul unui weekend agitat în luna martie, când îngrijorările legate de pierderile semnificative ale Credit Suisse au creat temeri privind destabilizarea sistemului bancar, ceea ce a condus la implicarea esenţială a autorităţilor de reglementare elveţiene.

Pentru a face tranzacţia mai atractivă, guvernul elveţian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni (10 miliarde de dolari), după ce UBS a preluat iniţial primele 5 miliarde de franci elveţieni în cadrul tranzacţiei. Această mişcare a fost justificată prin faptul că Credit Suisse a adus cu sine un portofoliu care nu se potrivea complet cu profilul de afaceri şi riscurile asumate de UBS.

Această preluare, care vine în urma mai multor scandaluri şi a unor ani de scădere a valorii acţiunilor Credit Suisse, a stârnit controverse din cauza eliminării activelor în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari) deţinute de investitorii în obligaţiuni AT1 ai băncii.

UBS a recent anunţat finalizarea unui acord pentru protecţie împotriva pierderilor în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni (10,27 miliarde de dolari) şi a primit sprijin de lichiditate în valoare de 100 de miliarde de franci elveţieni din partea statului. Acest sprijin a fost stabilit de guvernul Elveţiei la momentul preluării Credit Suisse în luna martie, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar